maanantai 12. toukokuuta 2014

Tartu


Kun Emman maaliskuiset synttärit lähenivät, keksin heti mitä antaa hänelle lahjaksi. Bussiliput Tarttoon! Ystäväni oli nimittäin hokenut koko vuoden haluavansa käydä kyseisessä kaupungissa. Muutama viikko takaperin sitten otimme ja lähdimme bussilla Tarttoon.


Itse olin käynyt Tarttossa kerran aikaisemmin, tosin silloisen reissun teemana oli pidut, pidut, pidut… Sekin oli siis hauskaa se, mutten ehkä voi sanoa, että olisin silloin oikein tutustunut kaupunkiin. Tällä kertaa kävelimme Emman ja opaskartan kanssa kaikki tärkeimmät nähtävyydet läpi, luimme kylteistä tietoa ja räpsimme kuvia erittäin innokkaina. Varsinaista turistimeininkiä, siis!


Kuvia tuli otettua erityisen paljon Toomemäellä, josta avautui kauniit maisemat Tarton yli. Mäeltä löytyi myös tähtitorni, linnanrauniot, musumägi ja virolaisten toisinajattelijoiden patsaita. 


Muualla Virossa rauniot yleensä tarkoittavat romahtamispisteessä olevia hökkeleitä, kuten esimerkiksi Haapsalun Ungern linna, jonka näin viime kesänä, sekä Karksi Nuian linnoitus, jonka kävimme katsastamassa vaihto-oppilaiden kanssa viime syyskuussa. Odotimme tälläkin kertaa näkevämme samantapaisen, joten emme ensin uskoneet Tarton linnan olevan opaskartassa mainittu raunio. Hieno se joka tapauksessa oli, ja ensi kertaan jäi linnan sisällä olevan ülikooli-museon katsastus.


Kävimme lounaalla Karlovan kaupunginosassa sijaitsevassa Spargelissa. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka! Mukava hipsterimäinen tunnelma, ruoka oli hyvää ja edullista, eikä palvelussakaan ollut mitään moittimista. Omat paistetut silakkani artisokka-muusilla olivat superhyviä.


Säät suosivat koko viikonlopun, joten ilta-auringossa nautittiin vielä jätskit raatihuoneen torin terasseilla.


Tarttossa on paljon upeaa katutaidetta - ainakin paljon enemmän kuin Tallinnassa.


Tartto on Viron suurin opiskelijakaupunki, joten baareja ja yöklubeja on siis tietystikin paljon tässä kaupungissa. Teimme Emman kanssa pienimuotoisen pub crawlin, joka lähti liikkeelle Vein ja Vinestä myöhäisten synttäriskumppien merkeissä. Kyseinen viinibaari oli aivan ihanan tunnelmallinen, ja valikoimasta löytyi paljon viinejä ja tapaksia. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka illanviettoon! 


Lyhyiden yöunien jälkeen ystävämme Ivo soitti minulle, ja tarjoutui viemään meidät pienelle kaupunkikierrokselle. Ivo on Tartosta kotoisin ja vieläpä historian opettaja, joten hän osasi kertoa vaikka mitä mielenkiintoista kotikaupungistaan. Tartto avautui minulle paljon paremmin tämän kierroksen jälkeen - aitäh siis sulle Ivo.


Tarton matka oli aivan ihana ja rentouttava miniloma! Kiitos Emma <3 (Ja Ivo ja Aivar!)


Nyt soi: The Smiths - I Know It's Over

2 kommenttia: