keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Tian'anmeni väljak, Keelatud linn ja Ming haudade

Olimme Kiinassa perillä vain neljä päivää - kyseessä oli siis varsin tehokas pikaloma. Teimme reissullamme kuitenkin varmaan enemmän asioita, kuin mitä ihmiset yleensä tekevät kokonaisen viikon aikana :D Koska tämä oli minun ja veljeni ensimmäinen kerta Pekingissä, halusimme tietystikin nähdä kaikista kuuluisimmat maamerkit. Kiinalla on tosiaankin mahtava historia, ja olin itse kovin vaikuttunut kaikista käymistämme kohteista. Ajattelin siis jakaa kokemuksiani ja tuntemuksiani täällä bloginkin puolella - ehkä joku saa näistä jopa matkainspiraatiota, tai toivottavasti vähintäänkin mielenkiintoista lueskeltavaa.

1. Tian'anmenin aukio


Taivaallisen rauhan aukio - joka ironisesti tunnetaan maailmalla parhaiten vuoden 1989 mielenosoituksien ja verilöylyn takia. Aukiolla on tosin paljon pidempi historia - Taivaallisen rauhan portti (joka johtaa Kielletyyn kaupunkiin) rakennettiin vuonna 1471, jolloin Tian'anemin aukion tilalla oli ministeriöitä. Ministeriöt tuhoituivat, tilalle tuli aukio. Aukio oli alusta asti poliittinen kokoontumispaikka, siellä on ollut mielenosoituksia, ja vuonna 1949 Mao Zedong julisti aukiolla Kiinan tasavallan synnyn.


Aukiolla on siis varsin merkityksellinen historia, mitä voi pohdiskella siellä kävellessään. Itse en tosin ehtinyt pahemmin muuta ihmetellä kuin aukion suuruutta ja väen paljoutta. Kuten jo aiemmin mainostin, en ole koskaan nähnyt niin montaa ihmistä samassa paikassa yhdellä kertaa. Aukiolle mahtuu yhteensä 900,000 ihmistä, ja vaikutti aika täydeltä meidän siellä ollessamme. 900,000 ihmistä… Sehän on Tallinnan asukasmäärä kolminkertaisesti!!


2. Kielletty kaupunki


Kielletyssä kaupungissa asui Ming- ja Qing-dynastioiden keisarit vuosina 1407-1420. Kielletyn kaupungin pinta-ala on melkein kaksi kertaa suurempi kuin Tian'anemenin aukion, ja siellä on yhteensä 800 rakennusta. Keisareiden vallan aikaan ei ylimistö-eliittiin kuulumattomilla ollut lupaa tulla alueen sisälle - siitä nimi Kielletty kaupunki onkin peräisin. Nykyään alue toimii palatsimuseona, ja sisälle pääse siis kuka tahansa sisäänpääsymaksua vastaan. 


Meillä venähti Tian'anemin aukion kiertely odotettua pidemmäksi, joten jouduimme näkemään Kielletyn kaupungin ikään kuin "lävitse juosten". Hieno kuva siitä siltikin jäi, ja olisimme ainakin veljeni kanssa kovasti tahtoneet mennä kaikille pikkukujille kuvailemaan kiinnostavia yksityiskohtia. Suosittelen siis varaamaan riittävästi aikaa Kielletyn kaupungin näkemiseen, etenkin, jos on innokas valokuvaaja.:)


3. Ming haudat


Ming -dynastian keisareiden hautakeskittymästä löytää 13 keisarin hautakammiota. Tai löytää ja löytää - hautoja kun ei ole kaivettu esiin, ainoastaan niiden suurinpiirteiset sijainnit tiedetään. Hautakammioissa on siis yhä keisareiden ruumiiden jäänteet ja kuulemma paljon arvoesineitä. Oli muuten hauska seurailla, kun kiinalaiset turistit tekivät hauta-alueella paljon rituaaleja, joiden oli tarkoitus tuoda onnea. Rahan heitto erilaisten esineiden päälle oli ainakin yksi niistä.


Hauta-alue on kaunis ja iso puisto, jota oli kiva kierrellä. Puisto siis tosiaankin on aivan tavattoman iso, joten kannattaa etukäteen hieman selvitellä mitä siellä haluaa nähdä. Me emme esimerkiksi ehtineet nähdä Sacred Way'tä, joka olisi varmasti ollut hieno. Mutta jäipä jotain ensi reissullekin. ;)


Nämä ovatkin Pekingin tunnetuimpia turistikohteita, joten mietin, että onkohan kukaan teistä lukijoista koskaan käynyt näissä? Mitäs piditte, oliko teillä minun kanssani samanlaisia fiiliksiä vai joitakin aivan toisia?

Nyt soi: Bombay Bicycle Club - Take The Right One

2 kommenttia:

  1. En ole käynyt - vielä - mutta haaveissa olis! Ihania kuvia, tonne kun pääsis :) Lisää, lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh kiitos kovasti:)! Peking on kuin onkin ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka, toivottavasti pääsisit sinne joskus:) Ja heh,näitä Kiina-postauksia tulee varmasti vielä kyllästymiseen saakka!

      Poista