perjantai 30. elokuuta 2013

Haapsalu reis


Kuten jo aiemmin mainitsinkin, kävin viime viikon vaihteessa Haapsalussa sukulaisteni kesämökillä. En ole käynyt Virossa Tallinnan lisäksi muualla kuin pikaisesti Tartussa ja hieman nuorempana Muhun saarella, joten odotin mielenkiinnolla uuden kaupungin näkemistä.


Haapsalu sijaitsee Viron länsirannikolla, ja on vilkas kesäkaupunki. Asukkaita on kaupungissa 11 000, mikä tekee kaupungista Viron 14:ksi suurimman. Luonto ja meri olivat vahvasti läsnä kaupungin yleisilmeessä, mutta olin myös kovin vaikuttunut kaupungin nähtävyyksistä. Piispanlinna, Haapsalun rautatieasema ja Ungrun linna yllättivät minut todella positiivisesti.


Haapsalun entisöity rautatieasema oli todella näyttävä rakennus valtavine laiturialueineen. Hauskintahan asemassa oli se, ettei sinne kulje junia enää laisinkaan. Asema rakennettiin alunperin Venäjän/Neuvostoliiton valtijoille, jotka mielellään saapuivat junillaan Haapsalussa lomailemaan. Nykyään kaukoliikenteen bussit saapuvat rautatieaseman edustalle, ja asemarakennus toimii museona.


Ihmeteltyämme asemaa aikamme, siirryimme isotätini ja -setäni kanssa heidän lempikahvilaansa Teele Kohvikiin. Teelessä nautimme tuoreet leivokset ja kahvit, ja ihanaa oli. Yhteiseksi loppusummaksemme jäi 3.40€. Eipä ainakaan tullut ryöstetty olo. Teele löytyy osoitteesta Metsa 53.


Satama-alueen huomionkiinnittäjät olivat suuret koivukasat ja suloinen laivakoira.Saavuin Viroon päivän liian myöhässä, enkä täten päässyt viettämään asuinmaani itsenäisyyspäivää.


Olisin voinut kierrellä Haapsalun rantaviivastoja koko päivän. Niin kaunista, ja yllättävän erilaista Suomeen verrattuna. Virossa ei niinkään ole havupuita, kun taas meidän metsiämme valtaavat männyköt ja kuusikot. Virolaisissa metsissä kasvaa lähinnä nuoria lehtipuuta, mikä tuo luontoon aivan erilaisen ilmeen. Rannikkoalueella on myös huomattavasti vähemmän saaria Suomeen verrattuna.


Paikalliset oppaani osasivat kyllä viedä minut Haapsalun siisteimille nähtävyyksille. He tiesivät hylätystä, Neuvostoliiton aikaisesta sotalentokentästä. Lentokoneiden katoksien päällä kasvoi sammalta ja autiot kiitoradat jatkuivat niin pitkälle kuin silmät jaksoivat katsoa. 


Hylätyn lentokentän välittömästä läheisyydestä löytyi muutakin hylättyä, nimittäin Ungrun linna


Ungrun linna on tosin ollut hylättynä paljon pidempään kuin sotalentokenttä. Ungrun linna ei oikeastaan koskaan valmistunutkaan. Tilalla oli ennen pienempi kartano, jonka herra nimeltänsä Ewald Ungren halusi suurentaa linnaksi. Ungren rakastui saksalaiseen naiseen, ja lupasi rakennuttaa tälle samanlaisen linnan kuin Saksan Merseburgin linnoituksen. Työt aloitettiin vuonna 1893, mutta päättyivät muutaman vuoden päästä Ungrenin kuolemaan.


Molemmat hylätyt kohteet olivat mielestäni ehdottomasti näkemisen arvoisia, suosittelen siis kaikille Haapsaluun matkaaville. Ne löytyvät Ääsmäe-Haapsalu-Rohuküla -maantien varrelta, suurin piirtein Kiltsin Külan kohdilta. 


Lounasaikaan isotätini kyseli minulta, josko olen maistanut jo virolaista juustopihviä. Minä en moisesta ollut kuullutkaan, joten täti kyyditti minut samantien Africa Pubiin ja tilasi meille juustušnitselit. Tulipa tämäkin aukko yleissivistyksessä täytetyksi, ja hyvää oli.


Korkea Jaanin kirkko näkyi pitkälle.


Jos tulin Viroon päivän liian myöhässä, niin tulin myös Haapsaluun päivää liian ajoissa. Seuraavana päivänä kun alkoivat Valge Daami -päivät, jotka ovat Haapsalussa vuoden kohokohta.


Haapsalun keskustassa sijaitseva Piispanlinna oli todella kaunis. Keskiaikaisen linnakkeen sisäpiha oli mitä ihanin puisto, jonne ihana kesäsää oli houkutellut haapsalulaiset lapset leikkimään.


Sisäänpääsy linnakkeeseen oli täysin ilmainen, ja näköalatornillekkin pääsi maksutta. Budjettimatkailijat, pistäkääpä Haapsalun Piiaspanlinna ja tarkemmin osoite Lossiplats 3 korvienne taakse.Illallista söimme Hapsal Dietrichissä. Tätä raflaa voin suositella niin ruoan, liiketilan kuin palvelunkin puolesta. Mahtava paikka. Osoite on Karja 10.


Kaiken kaikkiaan oli Haapsalun reissuni aivan ihana kokemus. Kaupunki oli aivan ihana, enkä voi tarpeeksi kiittää parhaita mahdollisia oppaitani. <3


Löytyykö teiltä vinkkejä Haapsaluun?

Nyt soi: Fergie - Mary Jane Shoes

5 kommenttia:

 1. Todella hauskaa, että sulla oli oikein paikallisoppaat :) Haapsalussa pitää ehdottomasti käydä. Jotenkin olin ajatellut jo tänä kesänä, mutta niin se vain vierähti. Vielähän tässä toki olisi muutama viikko kivoja ilmoja, ainakin noin periaatteessa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virko, olin todella kiitollinen, että he viitsivät minut sinne ottaa..:) Sä reissailet kyllä niin paljon, että hyvä vaan, jos jäi jotain nähtävää ensi kesälläkin.. Haha:D Mutta jos Haapsaluun vielä tämän vuoden aikana päädyt, niin odottelen jo innolla blogijuttua!

   Poista
 2. Kiitos tyttö, blogistasi. Kirjoitat kivalla persoonallisella otteella Virosta, maasta, jossa itse vain yhden kesän, Tallinnassa, asustelin. Jo ikääntynyt nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos vaan itsellesi ihanasta kommentista :) Toivottavasti eksyt blogiani lueskelemaan jatkossakin!

   Poista
 3. Africa pub on Haapsalun huonoimpia ruokapaikkoja, kukaan paikallinen ei syö siellä, Taksipubi ehdoton ykkönen. Hapsal dietrich on sitten gurmee mesta jos tykkää pienistä hienostelu annoksista. t. 7 vuotta Haapsalussa

  VastaaPoista