sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Eesti Maitsed - The 50 Best Restaurants

Kun muutin Tallinnaan, pidin Eesti Maitsed –sivuston Viron 50 parhaan ravintolan listaa jonkinlaisena pyhänä tekstinäni, ja kävin tiheään tahtiin testailemassa listalle mukaan päässeitä ravintoloita. Luotan listaan aivan yhtä paljon edelleenkin, ja siksi olin aivan superinnoissani, kun muutama viikko takaperin Eesti Maitsed julkaisi vuoden 2014 parhaat ravintolat. 50 ravintolasta 29 on Tallinnassa. En tiedä pitäisikö tätä ylpeilllä vaiko häpeillä, mutta niistä Tallinnan 29 ravintolasta olen vajaa kahden vuoden aikana käynyt 22:ssa… Ja noista 22:sta olen tehnyt postaukset 14:stä joko tänne Annina In Tallinnaan tai Spotted By Localsiin. No, ei tästä muuta kai voi sanoa, kun että olen varsin ahkera bloggaja ja astetta kovempi herkkusuu.

Terassilla Tartton Pierressä, joka on tietysti listalla sekin!

Tässä vuoden 2014 lista Tallinnan 29 parhaasta ravintolasta kommenteineni:

1.     Aed
Tässä ravintolassa parasta on iso ruokalista, josta annoksia löytyy haastavillekin dieeteille (gluteenittomille, maidottomille, jne). Aed sijaitsee Tallinnan tunnelmallisimmassa dinneri-alueella, eli tietysti aivan vanhan kaupungin keskellä. Ja huippuahan tässä on se, että hinnat ovat kohtuullisia sijainnista huolimatta. En ole tähän blogiin kirjoitellut Aedista, mutta Spotted By Locals -artikkelini löytyy täältä.

2.     Bocca
Boccassa olen itseasiassa käynyt paljon nuorempana, vajaa 10 vuotta sitten, mutta ravintola teki niinkin nuoreen tyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Mielettömän herkullista italialaista fine diningia vanhassa kaupungissa, mikä voisikaan olla täydellisempää?

3.     Café Lyon
Café Lyonissa en ole vielä käynyt, mutta minun pitäisi ehdottomasti mennä sinne lyonilaisen ystäväni Ineksen kanssa! Ravintola vaikuttaa todella söpöltä ranskalaistyyliseltä bistrolta. Café Lyon sijaitsee aika kaukana keskustasta, lähellä Rocca Al Mare –kauppakeskusta.

4.     Chedi
Chedi on Boccan aasialainen naapuriravintola, ja ravintoloilla on itseasiassa sama omistaja. Chedissä olen käynyt kerran yli vuosi sitten, ja postaukseni siitä kokemuksesta löytyy täältä. En ole vieläkään unohtanut maistuvia kampasimpukoita, saati mailman parasta jälkiruokaa: passion parfaitia. Pidin Chedistä niin paljon, että oli pakko kirjoitella siitä myös Spotted By Localsiin.

5.     Cru
Täällä kävimme äitini kanssa, kun olimme metsästämässä minulle asuntoa elokuussa 2012. Tällöin minulla ei vielä ollut blogia, joten mitään kuvamateriialia ei tullut siltä reissulta tallennettua. Ruoka oli kuitenkin hyvää ja ranskalaista. Kuulin ystävältäni Petralta, että vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Crusta saa päiväsaikaan kahden ruokalajin aterian hintaan 9€? Se on ihan mieletön tarjous se, ja ihmettelen, etten sitä ole vieläkään hyödyntänyt.

6.     Diip
Hiljattain Kalamajaan pystyyn noussut Diip ei valitettavasti päässyt ensimmäisen käyntikerran jälkeen suosikkieni listoille. Hintataso oli yllättävän korkea, eikä merisopassani ollut yhtäkään ravunpyrstöä vaikka niin ruokalistalla lupailtiinkin. Hyvää se joka tapauksessa oli, kuten palvelukin, ja paikka kivan pikkuinen ja tunnelmallinen. Ehkäpä sitä voisi antaa Diipille uuden mahdollisuuden jossakin välissä.

7.     Dominic
Yksi harvoista tämän listan ravintoloista, jossa en ole vielä käynyt. Mielelläni lähtisin vanhaan kaupunkiin testailemaan ranskalaistyylisen Dominicin mahdollisimman pian – eli kaverit ja salaihailijat hoi!

8.     Gianni
Yksi lähiravintoloistani, jossa olen tosin syönyt vain kerran. Mutta ai että millainen kerta se olikaan… Pastaa merenelävillä ja tarjoilijan suosittelemalla viinillä. Sisustus fiinin tyylikäs. Aivan täydellistä. Tämä italialainen ravintola ja kahvila löytyy satama-alueelta, ja postaukseni siitä pääsee lukemaan täältä.

9.     Horisont
Swissôtelin 30. kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa en ole sieläkään käynyt. Horisont on kaikista Tallinnan ravintoloista korkeimmalla, joten näkymät olisivat ainakin aivan mahtavat. Rafla ei olisi kaukana toimistoltanikaan - sitähän voisi lähteä joku päivä afterworkille.

10. Kolm Sibulat
Tässä kaukana Kalamajassa sijaitsevassa ravintolassa olen käynyt vain kerran, enkä oikein saanut siitä minkäänlaista postausta riipaistua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö paikasta olisi pitänyt. Päinvastoin! Paikka oli just eikä melkein makuuni: tarpeeksi rento, monipuolinen ruokalista toinen toistaan ihanemmilla annoksilla, hyvät hinnat ja mukava palvelu. Tänne voisin mennä koska tahansa uudestaan! Tiimiläiseni Kristiina kirjoitteli siitä myös Spotted By Localsiin, jos kiinnostaa lukea lisää.

11. Kuninga
Kuningan kävin testauttamassa viime vuoden ravintolaviikoilla, joista kirjoitin kokonaisen postauksenkin. Kuningassa oli hieman liioitellun hyvä palvelu, mistä jotkut toki tykkäävät. Ja siis, minullekin paljon mieluummin noin kuin toisin päin, joten en valita. Vanhassa kaupungissa sijaitseva Kuninga ei mitenkään suuremmin säväyttänyt, joten en ehkä ihan hingu sinne takaisin. Mutten varmaan kieltäytyisikään, jos joku oikein haluaisi minut mukaansa tänne kalaravintolaan.

12. La Bottega
Tyylikäs, italialainen ravintola vanhassa kaupungissa. Täällä olen käynyt kerran, kun juhlistimme Venlan ja Johannan ylioppilaskirjoitusten päättymistä, sekä Johannan 19-vuotissynttärietä. Kiva palvelu ja hyvä ruoka, ja Johanna ainakin rakastui omaan tortellini-annokseensa. Voisin hyvin mennä uudemmankin kerran, mutta täällä Tallinnassa riittää niin paljon muitakin ravintoloita. Juhlaillallisestamme ja La Bottegasta tarinoin yli vuosi sitten tässä postauksessa.

13. Leib
Vanhan kaupungin Leibissä olen käynyt vain kerran, mutta haluaisin kovasti käydä siellä uudestaan. Leib suosii luomuruokaa, mikä on tämmöiselle wannabe-hipille suuren suuri plussa. Viimeksi söin aivan ihanaa kalaa ja join parasta koskaan maistamaani valkoviiniä (St Clares, kannattaa kokeilla). Olimme illalliselle vähän isomman porukan kanssa, sillä ystäväni Markuksen perhe oli Tallinnassa käymässä. Meillä oli niin superhauskaa, etten muistanut edes ottaa kuvia koko illan aikana. Ensi kerralla haluaisin käydä Leibissä kesällä, ja syödä heidän tavattoman kauniilla ulkoterassillaan.

14. Lusikas
Täälläkin kävin viime vuoden ravintolaviikoilla, joista postasin täällä. Saimme kavereideni kanssa aika tavanomaisen liha-annoksen ja crème brûléetä. Ei mitään kovin erikoista siis, joten en sen käynnin perusteella oikein innostunut ravintolasta. Innostunut olen kuitenkin toisen vähintäänkin yhtä suuren ruokafanin Millan Lusikas-hehkutuksista. Milla on suorastaan ylistänyt Lusikaksen alku- ja jälkiruokia, ja luotan näissä asioissa ystäväni makuun täysin. Kävisin siis mielelläni vanhan kaupungin Lusikaksessa vielä uudemman kerran.

15. MEKK
MEKKissä en ole vielä päässyt käymään. Ravintola on kuitenkin to do-listani kärjessä. Hyvin mahdollista, että seuraavat Suomi-vierailijani pääsevät kanssani vanhaan kaupunkiin tämän virolaisen keittiön asiakkaiksi.

16. Moon
Moon on ehdottomasti yksiä lempiravintoloitani täällä Tallinnassa. Olen käynyt Moonissa useamman kerran, ja kaikki mitä olen ravintolassa koskaan syönyt on ollut taivaallisen hyvää – enkä edes liioittele. Annokset ovat kekseliäitä, ja mieleeni on erityisesti jäänyt pehmeät ruisleipä-muffinsit, granaattiomenaan yhdistetty ankanrinta ja juomaveteen lisätty kurkku. Yllättäviä, mutta niin herkullisia yhdistelmiä kaikki. Kalamajassa sijaitsevasta Moonista olen kirjoitellut tässä postauksessa, ja Kristiinan kirjoittaman Spotted By Locals –artikkelin löydät täältä.

17. NEH
Olen käynyt NEHissä vain kerran, vaikka se sijaitseekin melkein naapurissani täällä Sadama-alueella. Tämä kerta ei ollut onnistunein ravintolakokemukseni, mutta syytän omaa annosvalintaani keittiömestareiden taitojen sijasta. Kävisin mielelläni NEHin joka sunnuntaisella Sunday Roastilla tai kolmen kaverin kanssa NEHin tasting-illassa. Olen kuullut molemmista paljon hyvää. Postaukseni NEHistä on luettavissa täältä.

18. Neikid
Vapauden aukion ja Toompean nurkassa sijaitseva Neikid on varsin rauhallinen, sillä syrjäinen sijainti ei houkuttele sen suurempia ihmisjoukkoja luoksensa. Olen käynyt Neikidissä vain kerran, kun lukioaikainen ystäväni ilmestyi Tallinnaan. Ruoka on välimerellis-vaikutteista ja tunnelma oli meidän käynnillämme mukavan rento. Kuvia en valitettvasti ottanut, joten postausta kyseisestä ravintolasta en ole tehnyt.

19. Nero
Nero on satamassa sijaitsevan Tallink Spa & Conference hotellin ravintola. En tiedä miksi, mutta jokin minua ottaa vastaan tällaisissa hotellejen ravintoloissa. Taidan kuitenkin olla liian ennakkoluuloinen - Nerokin on nimittäin ollut mukana Eesti Maitsedin listoilla joka vuosi avaamisestaan lähtien.

20. Nevskji
St. Petersbourg hotellin venäläistyylinen ravintola on uusi tulokas Eesti Maitsed -listalla. En ole Nevskjissä käynyt, mutta saman ketjun Schlössle hotelissa olen yöpyt ja nauttinut mielettömän ihanan aamiaisen.

21. Noa
Kauniissa Piritan kaupunginosassa sijaitseva Noa on myös ensikertaa mukana Viron 50 parhaan ravintolan listalla. Noasta en ollut ennen kuullutkaan, mutta ruokakuvat Noan Facebook-sivulla ovat todella houkuttelevia. Lisäksi Noa näyttää sisältäkin niin valoisalta ja freesiltä, meriterassista nyt puhumattakaan. Pakko päästä!

22. Platz
Rotermannin Platzissa olen käynyt vain kerran, josta raportoinkin tässä postauksessa. Annoksessani oli joitakin makuja, jotka eivät sopineet omaan suuhuni, mutta joku muu olisi voinut tykätä. En siis viitsi tuomita ravintolaa yhden käyntikerran perusteella. Palvelu oli mukavaa ja sisustus kivan loftimainen. Platzin kesäterassi on ihana, ja asun aivan lähellä ravintolaa, joten voisin hyvin käydä toisenkin kerran.

23. Ribe
Kävimme Ribessä perheeni kanssa juuri Tallinnaan muutettuani. Tämä oli ennen blogiaikojani, joten tästä illasta ei valitettavasti ole olemassa postausta tai edes kuvia. Muistan kuitenkin syöneeni aivan ihanaa kalaa uppomunalla ja ravintolan sisustuksen olleen hieman oudon futuristinen. Ribe löytyy vanhan kaupungin Vene-kadulta, josta löytääkin varsin monta korkeatasoista raflaa. Samaisella kadulla majailee myös tässä listassa esiintyvät Dominic, La Bottega ja Tchaikovsky.

24. Salt
Kadriorgin Saltissa olen käynyt vain kerran, mutta millainen kerta se olikaan… Aivan upea! Vietimme tyttöjen iltaa Ineksen ja Emman kanssa, söimme ja joimme hyvin, meitä palveli supersymppis tyttö, ja ravintola oli niin kovin rento boheemi-tyylisen sisustuksen ja avokeittiön ansiosta. Tänne pikku ravintolaan palaisin takaisin koska tahansa! Tein postaukset niin tähän blogiin kuin Spotted By Localsiinkin.

25. Sesoon
Sesoonissa olen käynyt lukuisat kerrat ja pidän ravintolasta aina vaan enemmän. Viimeksi kävin Sesoonissa Petran synttäreibrunssilla ja vuosi sitten ravintola toimi yhtenä terassikauden ensimmäisistä avaajista. Kalamajan Sesoonissa parasta on ehkä hinnat, jotka tuntuvat meille suomalaisille suorastaan huvittavan edullisilta. Ensi kerralla on tilattava Sesoonin majaveiniä, jota Lusikas-kohdassa mainitsemani ystäväni Milla on kehunut.

26. Sfäär
Sfäärissä olen käynyt vain kerran aamiaisella, jolloin söin hyvät letut ja join ihanan tuorepuristetun mehun. Rotermannilla sijaitseva Sfäär on isojen ikkunoiden ansiosta erittäin valoisa, ja sisustus on raikkaan skandinaavis-henkinen. Liiketila on jaettu kahteen; ravintolan yhteydessä myydään siis hipsterimäisiä vaatteita ja muuta pikku sälää. Kaikenkaikkiaan Sfääristä jäi tosi hyvät fiilikset – kävisin mielelläni toistekin! Blogijuttuni Sfäärin aamiaisesta löytyy täältä, ja kollegani Dianan kertomuksen löydät Spotted By Localsista.

27. Tchaikovsky
Kävimme perheeni kanssa lounaalla Tchaikovskyn kauniilla sisäpihalla, jossa sai kuunnella flyygelin soittoa ja ihailla kauniita ja tyylikkäitä Telegraaf-hotellin asiakkaita. Tämä lounas oli sillä samalla reissulla, jolloin kävimme perheeni kanssa myös Ribessä. Minulla taisi olla joku ihmeellinen uppomuna-fiksaus niihin aikoihin, sillä söin täälläkin jonkinlaisen salaatin uppomunalla. Postausta en valitettavasti ole tehnyt Tchaikovskystä.

28. Till & Kummel
Ehdoton lempparini, mitä tulee vanhan kaupungin ravintoloihin. Till & Kummel on sopivan hienostunut, mutta rento, palvelu aina ystävällistä ja ruoka hyvää. Ravintolaan voi pistäytyä lounastamisen ja päivällistämisen lisäksi myös aamiaiselle, jota tarjoillaan kellon ympäri. Olen kirjoitellut ravintolasta niin AIT:hen kuin Spotted By Localsiinkin.

29. Ö
Rotermannin Ö:ssä kävin vajaat viisi vuotta sitten, ja muistan edelleenkin ihanan petit four –jälkiruokani. Muukin ruoka oli oikein maistuvaa ja sisustus minimalistisen tyylikäs. Olisipa kiva käydä tässä ravintolassa vielä joskus uudestaan, tosin lompakkoni ei olisi tällä hetkellä ihan nõus Ö-illallista kohtaan.

Viron 50 parhaan ravintolan listan löydät kokonaisuudessaan täältä. Tähän mennessä ollaan siis vasta valittu 50 listalle pääsevää ravintolaa, ja syksymmällä raati pistää nämä varsinaiseen parhausjärjestykseen.Jaahas, onnistuin kirjoittamaan melkein 2000 sanaa ruoasta ja ravintoloista. Nyt en taaskaan tiedä pitäisikö tästä olla ylpeä vaiko häpeissään. Toivottavasti joku vähintäänkin yhtä suuri ruokafani sai tästä edes jotakin irti. Mutta, innostukseni Tallinnan ravintoloita kohtaan ei suinkaan loppunut tähän, vaan kuulisin enemmän kuin mielelläni teidänkin mielipiteitänne vuoden 2014 ravintolaparhaimmistosta? Mitä enemmän juttua, sen parempi. Antakaa palaa!

Nyt soi: Kent - Mannen I Den Vita Hatten

3 kommenttia:

 1. Hei! Mainio vinkkipankki tämä sinun blogisi Tallinnaan matkaavalle ruoanystävälle :) Olemme tulossa Tallinnaan ihan pian ja vähän tuo Till&Kummel kyllä kiinnostaisi. Olisiko sulla muuten ehdottaa Tallinnasta mitään ruokaravintolaa, joka olisi perjantai-iltana auki myöhään, sillä saavumme vasta klo 22 kaupunkiin. Parhaiden paikkojen keittiöt menevät kiinni jo ennen yhtätoista. Grillit tai kaljapaikat eivät innostaisi, vaan tykätään enemmin hyvä ruoka+viini -comboista. -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Niina, kiitos kivasta kommentista!
   Valitettavasti täällä Tallinnassa kaikki ravintolat sulkevat ovensa nimenomaan kl 22. Ainoa, joka tulee mieleeni on Rotermannilla sijaitseva HETK. Heillä on laadukas öömenüü, vaikka ainakin osa annoksista ovat tietystikin hieman "iltapalamaisia". HETK on nuorien suosima paikka, jonne voi jäädä tanssimaan vaikka koko yön ;) Tunnelma on mukavan tyylikäs, kuitenkin. Toivottavasti tästä oli apua :)

   Poista
  2. http://hetkes.ee/oomenuu-night-menu/ Tässä vielä linkki öömenüüseen :)

   Poista