lauantai 28. syyskuuta 2013

Pärnu


Kävin Pärnussa elämäni ensimmäistä kertaa viikko sitten kouluporukkamme kanssa. Olipa aikakin, että niin kiva kaupunki kuin Pärnu tuli katsastetuksi. Viron kiinnostavuus ei tosiaankaan rajoitu Tallinnaan, vaan tästä pienestä maasta näyttää löytyvän kiinnostavia vierailukohteita paljonkin.


Pärnu on Viron neljänneksi suurin kaupunki, asukkaita on melkein 44,000. Pärnu tunnetaan Viron kesäpääkaupunkina (fun fact: Virolla on jokaiselle vuodenajalle omat pääkaupunkinsa. Nyt syksyllä Narva on siis vuodenaikapääkaupunki, talveen siirtyessämme Otepää saa pääkaupungin tittelin, ja keväällä on Türin vuoro).


Pärnu tunnetaan siis aurinkoisista säistään ja isosta, upeasta hiekkarannastaan. Meidän vierailua ei valitettavasti tähdittäneet biitsikelit, mutta rannalla oli ihan hauskaa tepastella punaisilla Hai-saappaillanikin. Jäin kuitenkin jo odottelemaan ensi kesää, toivottavasti silloin olisi mahdollisuus päästä nauttimaan Pärnuun rannoista täysillä.


Pärnun rannalla sijaitsee Viron ainoa beach-klubi, Sunset Club. Pärnulaisilla juhlijoilla on kuulemma tapana sopia kesäiset iltatapaamisensa "sienen alle". Löydättekö tämän "sienen" alemmasta kuvasta? ;)Monille lienee tuttu Tallinnan laululava, jossa mm. järjestetään joka viidennes vuosi Viron perinteikkäät laulujuhlat. Minä en tosin tiennyt, että lähes jokaisessa virolaisessa kaupungissa on omatkin laululavansa. Tässä Pärnun:


Pärnun pääkatu, Rüütli. Kesäisin tämä katu on kuulemma eläväinen ja täynnä tapahtumaa ja terasseja. Voin vain kuvitella miten mahtava fiilis mahtaakaan Rüütli -kadulla olla heinäkuussa, kuumana kesäiltana..


Pärnussa sijaitsee kaiken muun jännän lisäksi Viron suurin pubi, nimeltänsä Kuursaal. Pubi on ollut paikoillansa jo vuodesta 1880 asti, ja on vuosien saatossa toiminut teatterina, kasinona, ravintolana - kaikkena mahdollisena siis. Nykyään Kuursaalissa voi nautiskella kesäisin illallisen lisäksi erilaisista live-esityksistä. Kuursaalin ulkolava:


Kuursaalin ulkopuolella sijaitsee Viron kuuluisimman säveltäjän, Raimond Valgren, patsas. Patsaan vieressä on myös stereot, josta soi aina Valgren sävellyksiä!


 Viron kansallisruonoilija, Lydia Koidula, on kotoisin Pärnusta. Mielestäni on muuten ihan mahtavaa, että Viron kansallisrunoilija on nainen!

Ihana Emma Ammende Villassa! Päätimme tuon toisen yhtä suuren ravintolahullun kanssa, että Ammende Villassa syömme ensi Pärnun reissullamme. Ja taisimme vahingossa innostua suunnittelemaan häitämmekin sinne....... Ammende Villa olisi nimittäin mitä otollisin paikkaehdokas hääjuhlille, vinkkinä siis teille, joille se ehkä on ajankohtaisempaa ;)


Toinen erittäin kehuttu ruokapaikka Pärnussa on pizzeria Steffani. Olen kuullut niin monelta taholta suorastaan ylistyksiä Steffanin pizzoista, että pakko niitä on joskus päästä testaamaan. Sattuuko muuten kenelläkään teistä olemaan kokemuksia Steffanista?


Pärnun hautausmaa. Minulla tuli muuten jo Haapsalun reissullani mieleen, että missä ihmeessä Tallinnassa on hautausmaa?! Havahduin kun tajusin, etten tosiaan ole moista nähnyt täällä kotikaupungissani.


Pärnu kaiken kaikkiaan oli todella kiva kokemus, enkä malta odottaa, että pääsen kokemaan kaupungin kesäisemmällä ajankohdalla! Olisin muuten tosi kiinnostunut kuulemaan teidän lukijoiden kokemuksia Pärnusta? Ravintola- ja baarivinkkejä, nähtävyyksiä, tekemistä - ihan mitä tahansa! Antakaahan kuulua kommenttiboksin puolella.


Nyt soi: Snowmine - Piece of Your Pie

8 kommenttia:

 1. Oohh, oon oottanut tätä postausta sulta!! :) Iteki kävin pärnussa viime syksynä ja syksyisistä säistä huolimatta rakastuin kaupunkiin ihan täysin. Toi Steffani oli niin hyvä paikka, sairaan hyvää pizzaa!

  Tallinnan hautausmaa on Olümpia-hotellin takana! Siinä vieressä on myös Tallinnan sairaala ja vankila :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww oot niin ihana Vilma, kiitos taas tosi kivasta kommentista!! <3
   Haha apua, en ookaan käynyt Olümpia-hotellin lähistöillä, voisi tehdä pikku retken sinnekkin päin Tallinnaa tässä lähiaikoina! Kiitos tiedosta !!
   Mä taidan muistaakin kun kävitte Pärnussa, ihanalta vaikutti teidän reissu! :) Ja vitsi kaikki kyllä kehuu Steffania, pitää ehdottomasti käydä siellä ensi kerralla!

   Poista
 2. kauniita kuvia ja kivaa tekstiä :). odotan niin paljon miedän reissua sinne. saan tietää matkasta enemmän torstaina ja perjantaina meillä on final project proposal. ainakin tiedän että haluan tehdä valokuvareportaasia, mutta aihe on vielä auki ...
  nyt minua voi muuten seurata bloglovinin kautta (toivon ainakin niin) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack ska du ha Jenny! :) Okej berätta när du vet mer, så kan vi börja fixa något. Åh vad bra, måst kolla in och ska följa dig där då!

   Poista
  2. ajo, vi sku ju ta det på svenska ;). vet du förresten om det finns svensktalande i tallinn och om ämnet är populärt på uni? Jag hörde att många studerar svenska i tartu åtminstone.
   Jiippii, då har jag åtminstone en följare ;)

   Poista
  3. Aa dom finns och jag tog faktist en svenska kurs själv här förra året! :) det var lite förvånade att hur populärt det är att studera svenska här, men int är de så hemsk mycket folk som gör det ändå..

   Poista
  4. Super, jag har faktiskt tänkt satsa på fotoreportage kring Estlandssvenskarna. Vi kommer till Estland den 21.10 och besöker utrikesministeriet och universitet den dagen, men sen är det fritt fram att själv bestämma vart man reser, var man bor, äter, gör, och hur länge man stannar. Vi är lediga hela veckan. Vi får en budget på max 100 e (inkl. båtresor, andra resor, boende, men inte mat etc). Jag skulle jättegärna träffa dej, för jag känner inte alls till estland och gör individuellt arbete. Hur ser 21-27.10 ut för dej?

   Poista
  5. Vad roooligt och vill träffas med dig också, absolut :) ! Är i Finland början av veckan, men sen kommer tilbaks till Tallinn. Vi har faktist ledig vecka från skolan då! Men hej- tycker att vi borde planera mera i typ FB! Hörs där, puss!

   Poista