tiistai 29. heinäkuuta 2014

Vilnius


Odotin Vilnan olevan hyvin samanlainen Tallinnan ja Riikan kanssa. Tämä kaupunki on kuitenkin paljon isommman ja boheemimmman tuntuinen kuin pohjoisnaapurinsa.


Aivan Vilnan vanhan kaupungin keskustaan pääsee autolla, siellä on yhteensä yli 40 kirkkoa ja paljon maassivisempia rakennuksia kuin vaikkapa Tallinnassa. Yksi hyvä esimerkki on alla näkyvä Vilnan tuomiokirkko.


Eilen kävin ilmaisella kävelykierroksella, jossa kerrottiin historiallisten faktojen sijaan kiinnostavia tarinoita Vilnasta ja Liettuasta. En esimerkiksi tiennyt, että Vilna oli 1500-luvulla Euroopan suurin kaupunki (!!) ja että Liettua voitti koripallon maailmanmestaruuden kaksi kertaa 1940-luvulla.  


Vanhan kaupungin kaunis Literatų -katu. Kadun muureilla olevat laatat symboloivat liettualaisia, tai Liettuasta kirjoittaneita kirjailijoita. Näin pientä maata ei tosin hirveästi ole maailmankirjallisuudessa huomioitu, joten pienimmät ja negatiivisemmatkin maininnat ovat päässeet kadun muureille mukaan. Myös saksalainen Günter Grass on ansainnut laatan Literatųlle. Hän mainitsi Liettuan ohimennen yhdessä kirjassaan - kutsuen maata pieneksi, pimeäksi ja säälittäväksi.


Kävin muuten samanlaisella ilmaisella kävelykierroksella viime kesänä Barcelonassa, ja olin silloinkin erittäin tyytyväinen. Kannattaa ehdottomasti googlailla tietoa ilmaisista kävelykierroksista, jos on lähdössä kaupunkilomalle.


Eilen illalla treffasin vilnalaiset tiimiläiseni Marekin ja Šarūnaksen Spotted By Localsista. Pojat olivat aivan supersymppiksiä, ja he veivät minua Vilnan viihtyisimpiin baareihin. Illan parhaaksi paikaksi nousi Hostel Jamaikan baari, joka muistutti todella paljon Tallinnan lempparibaariani Red Emperoria. Jamaikassa tosin oli sisätilojen lisäksi yllä näkyvä ihana sisäpiha, ja viikonloppuiltaisin tarjolla on ruokaa yön pikkutunneille asti. Maanantai-iltana baari oli hieman tyhjillään, mutta tunnelma oli siltikin mukavan rento. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka!


Liettualaista kylmää punajuurikeittoa ja paistettua juustoa. Täällä on varsin halpaa syödä ulkona - tämäkin annos maksoi n. 4,35€. Liettua siirtyy euroihin ensi vuoden alussa, mutta vielä toistaiseksi täällä käytetään litoja.


Vilnan keskellä sijaitsee mikrovaltio Užupis, joka edustaa iloisuutta ja ystävyyttä. Užupis julistautui itsenäiseksi tasavallaksi vuonna 1997,  ja  heillä on presidentti, pääministeri, iso liuta muita ministereitä ja perustuslaki. Kuka tahansa voi hakea Užupiksen joksikin ministeriksi: vaikkapa puiden tai rakkauden ministeriksi. Ministeriehdokkaat haastatellaan, ja onnistuneen haastattelun jälkeen saa ministerin pestin (mitä ikinä siihen sitten kuuluukaan).


Perustuslaki on käännetty yli 20 kielelle, myös suomenkielelle. Tässä muutamia poimintoja Užupiksen perustuslaista:

5. Jokaisella on oikeus olla ainutlaatuinen.
9. Jokaisella on oikeus laiskotella tai olla vain tekemättä yhtään mitään.
14. Jokaisella on joskus oikeus olla tietämätön velvollisuuksistaan.
26. Jokaisella on oikeus juhlia syntymäpäiväänsä tai jättää juhlimatta.
27. Jokaisen on muistettava nimensä.


Užupiksen vapauden aukiolta. Kuten arvata saattaa - Užupiksessa asuu lähinnä Vilnan taiteilijakansaa. Alue on todella viihtyisä pienine kahviloineen, taidenäyttelyineen ja graffitiseinineen.


Vilnassa pääsee ihailemaan kauniita näköaloja useammaltakin paikalta. 


Kolmen ristin mäki on Vilnan korkein kohta, ja yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.


TV-torni ja Gediminaksen torni kolmen ristin mäeltä kuvattuna. Gediminaksen torni on myös yksi Vilnan tunnetuimmista maamerkeistä. Gediminaksen tornilta alkoi Baltian ketju, joka oli kahden miljoonan liettualaisen, latvialaisen ja virolaisen väkivallaton vastarinta neuvostovaltaa vastaan vuonna 1989. Ihmiset yksinkertaisesti muodostivat yli 600 km pituisen ihmisketjun Vilnasta Tallinnaan. Tällä oli tarkoitus osoittaa muulle maailmalle Baltian maiden halua itsenäistyä.


Minulla on aikaa kierrellä Vilnaa vielä huomiseen iltaan asti. Vielä on vaikka kuinka monta paikkaa, joissa haluaisin käydä. Odotettavissa on siis toinenkin Vilna-postaus. Aurinkoista tiistaita kaikille!

Nyt soi: Markus Rafael Nylund - Daylusions

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti