sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Remarks by the President of United States Barack Obama


Viime keskiviikkona tälläydyin tavallista asiallisemmaksi; päivälle oli suuria suunnitelmia. Kuten jo viimeisin Instagram -kuvani ja vanhempieni kaveriporukoissa viraliksi mennyt selfie-videoni kertoo: pääsin seuraamaan Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman puhetta Tallinnan Nordea Kontserdimajaan.

Chicagolainen ystäväni Lindsey järjestää itsensä aina sinne, missä tapahtuu. Oli mahtavaa kokea presidentin puhe juuri hänen kanssaan.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti teki virallisen valtiovierailun Viroon. Vierailun tarkoituksena oli osoittaa, että Yhdysvallat ja NATO tukevat Viroa ja muita Baltian maita. Virossa on kieltämättä ollut hieman jännitettä Ukrainan kriisin takia. Virossa on suuri venäjänkielinen vähemmistö, ja presidentti Putin sanoi vuoden vaihteessa olevan huolissaan Viron venäjänkielisen väestön hyvinvoinnista. Olen kysellyt kavereideni fiiliksiä tästä, ja monien mielissä on pyörähtänyt kauheita mitä jos-ajatuksia. Reservissä olevia tuttujani on yllättäen kutsuttu kertausharjoituksiin. Viro kuuluu NATOon, mutta täällä on epäilty tulisiko NATO oikeasti Viron avuksi tarvittaessa. Vaikken ole koskaan uskonut mihinkään oikeaan uhkaan, olen minäkin muutaman kerran miettinyt miten minulle kävisi, jos Virossa ei olisi enää turvallista olla.

Info-tilaisuudessa kuulimme Lindseyn kanssa Olivian sanovan, että vapaaehtoisille olisi edelleen tarvetta. Me tulimme väliin ja sanoimme, että saisimme varmasti hommattua kavereitamme mukaan huomiseksi. Ajattelimme, että tämä olisi ekstra-spesiaalia amerikkalaisille ystävillimme Davidille ja Addielle, ja niin he tulivat kansamme vapaaehtoisiksi yhdessä Davidin kämppiksen Anilin kanssa. Oli ihan mahtavaa jakaa tämä kokemus ihanien kavereiden kanssa. <3

Obama piti noin 2000 kutsuvieraalle puheen, jossa hän vakuutti, että NATO ja Yhdsyvallat tukevat Viroa ja muita Baltian maita. Itse sain kunnian olla seuraamassa puhetta toiselta riviltä (!!), ja voin sanoa, että vieläkin menee kylmät väreet, kun muistelen tilaisuutta. Olen nähnyt erittäin hyviä puhujia ennenkin, mutta - Obama oli aivan omaa luokkaansa. Puhe oli erittäin vaikuttava ja koskettava, melkein itkin Nordea Kontserdimajassa ja melkein itken nytkin omassa kodussani, kun luen puhetta jälkeen päin. Hän lupasi Yhdysvaltojen ja NATOn apua ja tukea Virolle ja toisille Baltian maille aina, kun sille on tarve. Tulin tästä erittäin hyvälle mielelle ja jollakin tapaa rauhoituin. Kaikki on hyvin täällä Eestimaalla, meistä välitetään ja meitä autetaan.
"The defense of Tallinn and Riga and Vilnius is just as important as the defense of Berlin and Paris and London."
"We’ll be here for Estonia. We will be here for Latvia. We will be here for Lithuania. You lost your independence once before. With NATO, you will never lose it again."

Puheen löydät täältä.

Sain toivottaa kunniavieraan, Afganistanin sodan veteraanin, ystäväni Alexin tervettulleeksi tapahtumaan. Kuvassa myös tyttöystävä Petra, toinen erityisen tärkeä ystävä, opiskelu- ja työkaverini. 

Kaikkia varmasti ihmetyttää yksi asia. Ja kuten isäni asian osuvasti ilmaisi: miten ja MIKSI pikku Annina pääsi yhden maailman vaikutusvaltaisimman henkilön ykstyistilaisuuteen? Ystäväni Emmet tekee töitä USA:n suurlähetystön kanssa, ja hän kuuli Obaman tilaisuudessa olevan innokkaiden vapaaehtoisten puutetta. Tämän kuullessaan Emmetille tuli mieleen Tallinnan innokkaimmat 4th July -juhlien hostit Annina ja Lindsey. Hän siis kertoi meille tästä mahdollisuudesta, ja mienimme Obaman saapumista edeltävänä päivänä info-tilaisuuteen, jossa lupauduimme lippujen tarkastajiksi. Seuraavana päivänä ilmeni, että lippujen tarkastamiseen tarvitsikin toimivaa älypuhelimen kameraa. Kerroin tiimin vetäjälle Olivialle, että minulla toimii ainoastaan selfie-kamera, johon hän vastasi: "Oh, in that case you can be the one checking tickets at the VIP-entrance." Näin pääsin toivottamaan esimerkiksi Viron entisen presidentin Rüütelin tervetulleeksi seuraamaan Obaman puhetta. Terveiset äidille: bilettäminen selvästikin kannattaa, terveiset ukille: rikkinäisestä puhelimesta voi olla yllättävää hyötyä.

Lisää tärkeitä ihmisiä: vierelläni Julia, joka oli kovalla työllä ja koulumenestyksellään saanut kutsun seuraamaan tapahtumaa. Toistan itseäni, mutta tämä kokemus olisi ollut paljon laimeampi, jos en olisi päässyt jakamaan sitä näiden mahtityyppejen kanssa.

En edellenkään usko, että tämä oikeasti tapahtui. Olin vain muutaman metrin päässä Yhdysvaltojen presidentistä, hengailin hänen henkivartijoiden kanssa, tervehdin Toomas Ilvestä, olin mukana järjestämässä historiallista tapahtumaa Virossa… Viimeinen asia, jonka olisin ikinä kuvitellut minulle tapahtuvan, kun päätin lähteä Tallinna ülikooliin opiskelemaan. Muistoksi sain napattua mielestäni ihan hyvän kuvan Herra Presidentistä.


Nyt soi: Enrique Iglesias - Can You Hear Me

4 kommenttia:

 1. Ihan kreisiä! Oon samalla iloinen sun puolesta ja suunnattoman kateellinen. ;D oli varmaan ihan mieletön tilaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreisi & epätodellinen oli nimenomaan päälimmäiset fiilikset tona päivänä ja vielä nytkin. Ei voi olla muuta kun kiitollinen, että tämmönen osui kohdalle :)

   Poista
 2. Oon niiiin kateellinen tästä!! Mutta niin siistiä teille ja on ikävä teitä kaikkia! Hahah, ja lohduttavaa, että bilettäessä kännykän kanssa toilailusta voi oikeesti olla hyötyäkin. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niii siis sä oisit todellakin ollut mukana jos oisit ollu täällä! Ja todellakin, tää jos joku todisti, että ihan hyvät harrastukset meilläkin ;D Meilläkin ikävä sua, onneks oot kohtapuoliin jo tulossa takaisin <3

   Poista