torstai 14. marraskuuta 2013

Suur Hiina müür


Yksi Kiinan reissumme kohokohdista oli ehdottomasti Kiinan muurin näkeminen. Viimeinkin näin nuo muurit, joita olin ihmettellyt aina siitä lähtien, kun alle kouluikäisenä näin ensimmäistä kertaa Disneyn Mulan -leffan. Mulanin alussahan joku kiinalaissotilas kiipeilee näillä samaisilla muureilla - ja muistan, miten itsekin halusin päästä muureille kiipeilemään. 


Ihmeellistä oli ajatella, että Kiinan muuri on yhtä pitkä, kuin mitä lentomatkamme Helsingistä Pekingiin oli. Miettikääpä, siinä on koko valtava Venäjäkin välissä. Uskomatonta. Näin käsittämättömän suuren muurin rakentamiseen meni yli 2000 vuotta, ja sen rakentaminen vei myös monen kiinalaisemiehen hengen. Yksi Kiinan kuuluisimmista kansantarinoista, Lady Meng Jiang, käsittelee juurikin tätä aihetta. Tarinassa Lady Meng Jiang saa kuulla miehensä kuolleen muurin rakennustöissä, ja itkee kadotustaan niin paljon, että osa muurista tuhoutuu.


Me kipusimme muurille Mutianyu -osasta. Äitini oli käynyt aiemmin muurin toisellakin osalla, mutta kehui Mutianyua paljon kauniimmaksi ja rauhallisemmaksi (=vähemmän turisteja) - ja näin on muutama muukin sanonut. Itsekin pidin tästä Mutianyu -osiosta, joten voin luottavaisin mielin suositella kaikkien menevän sinne. Pekingin keskustasta sinne oli vajaa tunnin ajomatka, jonka olin suunnitellut käyttäväni hyväksi opiskeluun. Parikymppisen kiinalaisen opastyttömme kanssa juttu luisti kuitenkin niin hyvin, että koulukirjat jäivät mieluusti laukun pohjalle niin meno- kuin paluumatkallakin.


Mutianyussa pääsimme myös katsastamaan muurin kunnostamattomia alueita, mikä oli erityisen jännittävää. Veljeni vasta innostuikin kiipeilemään sammaltuneilla ja hajoamispisteessä olevilla raunioilla niin, että keräsi paljon huolestuneita katseita osakseen (muiltakin siis kuin äidiltämme!). Mutianyussa oli myös mahdollisuus laskeutua muurilta alas useamman kilometrin pituista liukuautorataa pitkin, mikä nyt varmastikin on kaikkien mielestä paljon hauskempaa kuin jossakin hiihtohississä matkustelu.


Kiinan muurien näkeminen oli todella vaikuttava kokemus, jonka toivoisin kaikkien kokevan ainakin kerran elämässään. Muistakaa sitä varten tuo Mutianyu -nimi, sillä siihen alueeseen oli ainakin meidän seurueemme todella tyytyväinen.


Mitä kokemuksia teillä muilla on Kiinan muurista?


Nyt soi: Angus & Julia Stone - Big Jet Plane

2 kommenttia:

  1. Hyvä valinta! Kävin muurilla Mutianyun lisäksi Badalingissa (hyi) ja Datongin lähellä, missä sitä ei olla juuri kunnostettu. Raunioissa on oma viehätyksensä. Itse asiassa taisin olla jopa enemmän fiiliksissäni raunioista kuin ylläpidetyistä osista, mutta se johtuu omasta mentaliteetistani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pikkuveli oli myös paljon enemmän kikseissä niillä raunioilla, mun mielestä oli kiva nimenomaan nähdä molemmat, ja nähdä niiden erot:) Ihanaa Teemu kun kommentoit, tulee aina hyvä mieli:))) see you!

      Poista