keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Bali 101

Vielä viimeiset kuvani ja vinkkini Balille reissaaville. Ajattelin jakaa tietoa, jota näin jälkikäteen ajatellen olisin halunnut tietää jo ennen matkaani. Kuvituksena toimii Gili T:llä nappaamani kuvat.


Me suomalaiset tarvitsemme viisumin Indonesiaan matkustaessamme. Viisumin saa tosin kätevästi ostettua lentokentältä, jos ei oleskele maassa 30 päivää kauemmin. Tällöin seuraat lentokentälle saavuttuasi "Visa On Arrival" -kylttejä, ja loppu hoituu kuin itsestään. Kannattaa vaihtaa Indonesian rupioita jo ennen matkaa, jotta saat viisumisi hitusen halvemmalla (eurotkin tosin käyvät viisumia ostaessa).

Gili T:llä islamin usko oli vahvasti esillä. Monet häiriintyivät moskejen rukouslaulannoista, mutta minusta ne olivat totta puhuen varsin tyynnyttäviä ja kivan kuuloisia. :)

Indonesian rahayksikkö, rupia, on hieman hankala. 1 euro vastaa suunnilleen 16000 rupiaa. Hankalasta helpottavampaan tietoon: Indonesiassa on samat pistorasiat kuin Suomessakin. Ei siis tarvitse häslätä adaptereiden kanssa Balin lomilla, jee!

Gilillä satoi joka päivä. Kaduilla kävely oli juurikin näin hankalaa.

Liikkuminen Balilla osoittautui hieman odotettua hankalammaksi. Varmasti parhaiten saarella olisi päässyt liikkumaan skoottereilla, joiden päivävuokra on suunnilleen 3€. Balilla on kuitenkin paljon kuljetuspalveluita, joista osa tosin tuntui minusta hieman epäluotettavilta, ja ainakaan hyvää asiakaspalvelua ei monissakaan tarjottu. Löysimme kuitenkin yhden suosittelemisen arvoisen kuljetuspalvelun, nimittäin Perama Toursin. Peramalla aikataulut pitivät, hinnat olivat kohtuulliset ja asiakaspalvelu erittäin hyvää. Kannattaa ehdottomasti pitää tämä yhtiö mielessä, jos haluaa kierrellä saarta ympäriinsä.

Gilillä ei ollut ollenkaan autoja tai skoottereita. Hevoskärryjä ja pyöriä löytyi sitten senkin edestä.

Takseja Balilla on riittämiin, mutta valitettavasti monet taksiyhtiötkin keskittyvät laadukkaan palvelun tarjoamisen sijasta huijaamaan turisteja. Olimme Julien kanssa onnekkaita, kun kuulimme heti lomamme alussa taksiyhtiö Blue Birdistä. Toisin kuin monilla muilla taksiyhtiöillä, Blue Birdillä on mm. taksimittarit, puhelinnumero, josta voi soittamalla tilata taksin, sekä laadukkaat ja ilmastoidut ajoneuvot. 

Gili T = party island!

Ja loppuun hieman jälkiviisauden sanoja. Itsehän sain matkallani kamalan bakteeri-infektion, mikä sai minut miettimään, mitä olisi kannattanut tehdä matkalla toisin. Olin varautunut matkalleni rasvoin ja maitohappobakteerein, mutta näiden lisäksi olisi ehdottomasti kannattanut ottaa desinfiointiainettakin mukaan. Haavat paranevat kosteassa ilmastossa paljon hitaammin kuin täällä kotona, ja ovat tästä johtuen alttiita bakteereille. Suomessa tai Virossa ollessani en edes välttämättä ehdi huomioida saaneeni haavaa, sillä ne yleensä paranevat alta aikayksikön. Indonesiassa kuitenkin tuntui siltä, että pienimmätkin paperiviillot olivat auki monta päivää.

Paras vinkkini Gilille on ehdottomasti yömarketti! Sieltä sai paljon erilaisia, ihania ruokia edullisesti. Marketti sijaitsee kätevästi pääkaduilla, ja siellä voi käydä vaikka välisafkoilla, kun siirtyy baarista toiseen ;)

 Ja kannattaa tosiaankin tarkistaa matkavakuutuksen ehdot. Itse en nimittäin saanut mitään hoitokulujani korvattua, sillä yksi matkavakuutukseni ehdoista on se, että asuu vakituisesti Suomessa. Vakituinen asuinmaani on Viro, näin ollen vakuutukseni ei korvaa minulle yhtikäs mitään. Voitte uskoa, että oli erittäin tyhmä olo, kun tajusin hankkineeni vakuutuksen aivan turhaan. :D Ehtoja lueskellessani tuli vastaan paljon muutakin yllättävää tietoa tuosta vakuutuksesta. Enpä olisi esimerkiksi tiennyt, ettei vakuutus olisi korvannut sellaisiakaan hoitokuluja, jos sairastuisi siitä syystä, ettei ole noudattanut WHO:n ja Suomen viranomaisten (uskon tällä tarkoitettavan ulkoministeriötä) suosituksia. Jos siis olisin sairastunut malariaan, en olisi saanut senkään tuottamista hoitokuluista korvausta, sillä en syönyt malarialääkkeitä, mitä WHO varmastikin suosittelee Indonesiaan matkustaessa. Ennen seuraavaa reissua parempaa vakuutusehtoihin tutustumista siis! Heh, toivon todella, että tämmöiset asiat tulevat muille itsestäänselvyytenä, ja että olen ainoa näin vastuuton maailmanmatkaaja. Valitettavasti luulenpa kuitenkin, että minunlaisiani hulttiomatkailijoita löytyy ainakin muutama kappale lisää. Näitä asioita tulee vaan jotenkin mietittyä aina vasta sitten, kun se on jo liian myöhäistä - ainakin näin omalla kohdallani. Ehkä tämä tarinani tavoittaa edes jonkun asianomaisen ja toimii hyvänä varoittavana esimerkkinä. Senpä takia sen tässä jaoinkin. 

Tähän ateriaan valitsin yömarketin tarjonnasta kaikkea, joka vaan näytti hyvältä. Koko lautasen sisältö maksoi alle 2€!

Matkalle kuin matkalle lähtiessä kannattaa tehdä myös matkustusilmoitus. Sen tekemiseen ei montaa minuuttia kulu ja on erittäin helppo varatoimi siihen nähden, ettei koskaan voi tietää mitä maailmalla tapahtuu. Jos matkakohteessasi tulee kriisitilanne, ulkoministeriö tietää sinun olevan mahdollisesti avun tarpeessa. :)

Indonesialaiset jälkiruoat olivat todella erilaisia meidän korvapuusteihin ja kiisseleihin verrattuna. Tämä leivos oli valmistettu maniokin juuresta.

Nautinnollista Balin matkaa niille onnekkaille, jotka ovat sinne lähdössä!


Nyt soi: Belle & Sebastian - The Boy With the Arab Strap

4 kommenttia:

 1. Hei,
  Ulkosuomalaisen vinkki toiselle "virolaiselle" - www.worldnomads.com/ Vakuutukset eivät ole halvimmasta päästä, mutta hoitokulujen osalta kattavat. Erityisesti USA:han matkustajalle hyödyllinen - virolaisesta matkavakuutuksesta ei siellä ole mitään iloa paikallisista, kohtuuttoman suurista, lääkärikuluista johtuen. Itse olen ostanut täsmävakuutukset aina kullekin matkalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi! Tämä vinkki tuli kuin taivaalta, seuraavaan reissuun kun ei ole pitkä aika. Näyttää hyvältä vakuutusyhtiöltä, ja itse maksan mielelläni vähän enemmän laadusta. Kiitos paljon vielä sinulle!

   Poista
 2. Hei!
  Olen lähdössä lomalle kahdeksi viikoksi Balille. Täytyykö minun hankkia viisumi? olen lukenut asiasta ja useissa paikoissa kerrotaan, että jos 30 pv ylittyy niin siinä tapauksessa täytyy olla viisumi.
  Kiitos jos vastaisit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Etukäteen ei tarvitse hankkia mitään, viisumin saa ostettua (tai se siis pitää ostaa) maahan noustessa. Kantsii tosin vaihtaa Indonesian rupioita jo ennen matkaa, niin pääsee halvemmalla.

   Poista