lauantai 30. elokuuta 2014

Päev Kultuurikilomeeteril

Ajattelin jakaa vielä viimeisen kesävinkin Tallinnaan. Otollisempi ajankohta olisi toki ollut jo muutama kuukausi sitten, mutta luulisin, että joku osaa soveltaa tätä vinkkiä talvikäyttöönkin. Ja onhan tässä vielä monta hyvää elokuista päivää jäljellä, ja kyllä niitä aurinkopäiviä mahtuu aina muutama syyskuullekin. Muutoin vinkki olkoon vinkattu jo ensi kesää varten valmiiksi.


Vuonna 2011 Tallinnan kaupunki muutti vanhan junaradan rantakaduksi. Rantakadusta tuli 2,2 km pituinen ja se nimettiin Kultuurikilomeeteriksi. Näiden reilun kahden kilometrin varrelta löytyykin vaikka mitä kulttuurikohteita: Linnahall, Lennusadam ja Patarein vankila kuuluisimpina esimerkkeinä. Kulttuurikilometriltä löytyy oikeastaan niin paljon näkemistä ja tekemistä, että sille voisi omistaa kokonaisen päivän. Tästä ajatuksesta inspiroituneena suunnittelin päiväohjelman Kultuurikilomeetrille.


10:00 Aamiainen Kamahouse Köökissä
Valitsemani aamiaisravintola Kamahouse Köök ei ole ihan Kultuurikilometrin varrella, mutta ravintola on näkemisen arvoinen: diner-tyylinen rafla kuin suoraan jostakin Greasen tapaisesta jenkkileffasta pienellä virolaisella twistillä. Monet ravintolan tarjoilemat annokset nimittäin sisältävät virolaista kama-jauhetta. Luet lisää ravintolasta postauksistani täällä tai Spotted By Localsissa. Kamahousesta kävelee n. 20 minuutissa Kultuurikilomeeterin itäpuolelle, josta päivä voi lähteä kunnolla käyntiin.


12:00 Puistojoogaa Kalamaja kalmistuparkin puistossa
Nimenomaan Kultuurikilomeeterin itäpuolella sijaitsee lempipuistoni koko Tallinnassa: Kalamaja kalmistupark. Puiston syrjäinen sijainti tekee siitä kaupungin rauhallisimman ja huonosti ajeltu nurmikko ja rikkaruohot tuovat puistolle rosoista, omanlaista kauneutta. Lisäksi puiston historia on varsin mielenkiintoinen - siitä luet lisää täällä. Käyn Kalamaja kalmistuparkissa lähinnä lenkkeilemässä. Lenkeilläni bongailen usein puistojoogailijoita. Heidän touhunsa näyttää niin uskomattoman chilliltä, että unelmoin itsekin puistojoogailusta. Täydellinen Kultuurikilomeeter -päiväni lähtisi siis ehdottomasti käyntiin puistojoogan merkeissä. Sen jälkeen voisi vielä kivuta puistossa sijaitsevaan kellotorniin ja jatkaa matkaa.


14:00 Kierros Patarein vankilassa
Puiston kellotornista ei ole montaakaan metriä Patarein vankilaan. Mielestäni kaikkien Tallinnaan reissaavien suomalaisten tulisi nähdä Patarei. Patarei on siis hylätty vankila, joka nykyään toimii museona ja kulttuuritapahtumien pitopaikkana. Vankilaan saa järjestettyä kierroksia, joita kannattaisin kokeilemaan. Osa oppaista on itse ollut vankilan poliittisina ja täysin syyttöminä vankeina. Oppaan kanssa tai oppaatta kierros vankilassa on järisyttävä kokemus. Ei voi uskoa, että näin lähellä Suomea on vielä vajaat 20 vuotta sitten ollut toiminnassa näin kolean karmea vankila. Vankilakierroksen jälkeen kaffet ja huikopalan voi nautiskella Patarein vankilan kahvilassa. Kuullostaa ehkä ankealta sekin, mutta kyseinen merikahvila taitaa olla lempparini koko Tallinnassa.


16:00 Kiertelyä ja kuvailua
Tajusin juuri, että sana "rantakatu" saattaa antaa Kultuurikilomeeteristä hieman romantisoidun kuvan. Oikeastihan tämä kävelykatu ei ole mitenkään postikorttimaisen kaunis, vaan aika päinvastainen. Sen varrelta löytyy lähinnä rikkaruohoa, lahonneita puita, graffitiseiniä, kalamiehiä, vanhoja tehtaita ja muita hylättyjä rakennuksia. Ehkei ihan kaikkien juttu - mutta mielestäni juuri tällainen ympäristö on mielenkiintoisinta kuvattavaa. Varaisin siis Kultuurikilomeeter -päivälleni runsaasti aikaa kuvailulle ja päättömälle haahuilulle. Tällä ajalla voisi myös syödä vähän lounaseväitä, ettei vaan kuukahda kesken kaiken hauskan.


17:00 Piipahdus Eesti Disaini Majaan
Haahuilun edetessä Kultuurikilomeeteriä eteenpäin vastaan tulee Kalatori, jota vastapäätä sijaitsee Kohvik Klaus ja Eesti Disaini Maja. Eesti Disaini Maja on pikkuinen puoti, jossa on myynnissä virolaisten suunnittelijoiden (käsin)tekemiä vaatteita, koruja, sisustustavaroita, koriste-esineitä ja muuta pientavaraa. Käyn itsekin kohtuullisen usein Disaini Majassa pyörimässä - tavarat miellyttävät silmää vaikkei mitään ostaisikaan. Ja täältähän sitä juuri ostaisi ihan parhaat tulijaiset kotiin vietäviksi.


17:30 Pingismatsi Kanalassa
Disaini Majan vieressä sijaitsee vanhaan tehtaaseen rakennettu ravintola/kulttuurikeskus/yöklubi nimeltään Kanala. Kanalassa on myös pingispöytiä, joten menisin ennen päivällistä katsastaa Kanalan menon ja pelaamaan pari pingisottelua.


18:00 Dinneri Moonissa
Kultuurikilomeeterin varrelta löytyy vaikka mitä helmiä, joista yksi hyvä esimerkki on Kohvik Moon. Tämä venäläistyylinen ravintola on yksi suosikeistani, enkä ole kuullut kenenkään muunkaan sanovan paikasta mitään pahaa. Kultuurikilomeeter -päivän illallispaikaksi varaisin pöydän ehdottomasti Moonista, vaikka lähistöllä on muitakin kivoja rafloja. Moon on niistä kuitenkin ehdottomasti parhain.


20:00 Linnahallin katolle kiipeäminen
Dinnerin päälle kannattaa vielä kävellä Kultuurikilomeeteriä muutama metri eteenpäin ja kiivetä Linnahallin katolle. Sieltä avautuu upeat maisemat koko Tallinnan yli. Katsokaahan, löydättekö nämä 10 maamerkkiä: Patarein vankila, Olevisten kirkko, Tallinnan raatihuone, Alexander Nevskjin katedraali, Viru-hotelli, Tallinnan Metodistikirkko, Tallinnan laululava, Piritan luostari, Piritan ranta ja Tallinnan TV-torni.


Mitkä ovat teidän suosikkinne Kultuurikilomeetrillä?

Nyt soi: Eva & Manu - Empty

2 kommenttia:

  1. Kiinnostaisiko liittyä uuteen ryhmään: https://www.facebook.com/groups/1480775218831688/?fref=ts :)

    VastaaPoista