keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Parc Guëll


Vaikka eilen kehuinkin ruokatorin olleen mieluisin kokemukseni viime viikkoisella Barcelonan reissullani, pitää minun varmaankin tänään syödä sanani ja kertoa, että Parc Guëllin näkeminen taisi sittenkin olla matkan kohokohta.


Parc Guëll on siis Antoni Gaudín suunnittelema puisto, josta oli alunperin tarkoitus tulla 60:n asunnon eliittiyhteisö. Projekti jäi kuitenkin kesken, ja tätä nykyä puistossa on vain kaksi suunitelluista asunnoista, joista toinen toimi 20 vuotta Gaudín omana kotina. Sen torni näkyy tuossa yllä. Nykyään puiston portit ovat tosin avoinna kaikille, ja tuo Gaudín entinen koti toimii museona.


Parc Guëll sijaitsee korkealla kukkulan päällä, ja sen tarkoituksena oli aina pitää luonto ensisijaisena. Ja näin oli laita tänäkin päivänä - puisto oli ihanan vihreä, jossa kasvoi esimerkiksi kaktuksia! En ollut koskaan aiemmin nähnyt kaktuksia luonnossa, joten olin niistä erittäin innostunut. :)


Puisto sijaitsee muutaman metropysääkin päässä Barcelonan keskustasta, ja sinne oli todella helppo löytää. Kannattaa jäädä Vallcarca -nimisellä metroasemalla pois, niin kukkulalle kiipeäminen on erittäin vaivatonta liukuportaiden ansiosta. Jossain vaiheessa kukkulalle nousua huomasin tuon yllä näkyvän "LOOK BACK" -kyltin, ja aivan vaiston omaisesti katsoin taakseni. Se kannatti, sillä takaa avautui mitä mahtavempia maisemia:Ja maisemat sen kuin paranivat, mitä korkeammalle mentiin. Tuo yllä näkyvä tiilikasa taisi olla Parc Guëllin korkein kohta, minne kipusin minäkin. En voi kuitenkaan suositella korkean paikan kammoisille, sillä koko hökötys tuntui varsin huteralta. Mutta upeat maisemat sieltä avautuivat! :)Vartiotorni, joka toimii nykyisin tuliaiskauppana.


Rakkauslukot olivat vallanneet Parc Guëllinkin, vaikkei siellä edes ollut siltoja..


Kävin Gaudín entisessä kotitalossa, ja ei voi muuta sanoa kun että aikamoisessa pytingissä sitä ollaan asuttu!


Tässä Gaudíkin olisi varmaan näpsinyt peilikuvia, jos hänelläkin olisi ollut iPhone, hehe ;)


Ateljeestaan Gaudí pystyi seuraamaan Sagrada Família -katedraalin valmistumista. Sagrada Família on siis Barcelonan tunnetuin maamerkki, jossa erikoista on se, ettei se vieläkään ole valmis. Yllä näkyvä pienoismalli on kuitenkin Gaudín versio lopullisesta katedraalista. Sagrada Famílian rakennustyöt aloitettiin jo 1800-luvun loppupuolella ja ne kustannetaan ainoastaan lahjoitusten avulla. Tavoitteena on kuitenkin saada kirkko valmiiksi vuoteen 2026 mennessä, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Gaudín kuolemasta. Silloin voisikin olla hyvä aika käväistä Barcelonassa uudestaan. 
Kiertelin Parc Guëlliä useamman tunnin nauttien upeasta säästä, luonnosta ja Gaudín luomuksista. Puistoon pääsee aivan ilmaiseksi kiertelemään, mutta museon sisäänpääsyhinta oli n. 10€. Suosittelen kaikkia Barcelonaan matkaavia käydä katsastamassa Parc Guëll, sen verran uniikki paikka se oli! <3


Nyt soi: Battleships - In Retrospect

2 kommenttia:

  1. Huiii, ei kai noi liukuportaat oo noin korkeet mitä kuvasta voi päätellä.... pyörryn tänne :D Mut hyviä kuvia! Oon kyllä aina halunnut käydä tuolla, ehkä joskus vielä.. eiks Tallinna oo hei ihan tarpeeks jännä... :_D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ne oli tosi tosi korkeat!:) Ja joo Tallinna on niin jännä, mul on ikävä sinne! Mutta Barcelonaan kannattaa mennä kun Tallinna käy liian tutuksi!:)

      Poista