lauantai 13. huhtikuuta 2013

Indialane x2

Viime vuonna olimme pikkuveljeni ja isäni kanssa mukana äidin työmatkalla Mumbaissa, Intiassa. Meillä oli todella mielenkiintoinen matka, jossa pääsin kokemaan kaikkea uutta. Yksi parhaista asioista matkallamme oli kuitenkin ehdottomasti ruoka! Vaikka olinkin syönyt intialaista ennenkin, oli se ihan eri asia päästä maistamaan autenttisia annoksia paikan päälle.

Kiva oppaamme vei meidät hyvien ravintoloiden lisäksi myös paikalliselle ruokamarketille, joka oli näkemisen arvoinen paikka ihan itsessäänkin, mutta löysimme marketista kotiintuotavaakin. Marketin laidalla oli pieni maustekoju, jossa menimme toisen ruokafriikin, äitini, kanssa ihan hulluiksi ja hamstrasimme mukaamme ehkä vähän liikaakiin mausteita. Nyt olen kiikuttanut osan mausteista mukaani tänne Tallinnaan, ja yrittänyt opetella intialaisen kokkaamista itsekin! Olen tässä lähiaikoina kokeillut kahta kasvisannosta, jotka esittelen nyt.


Tällä viikolla halusin tehdä jotakin tikka masala -mausteestani. Olin aikaisemmin maistanut vain kana tikka masalaa, mutta kasvisruoan ystävänä päätin ottaa selville josko netistä löytyisi jokin kasvis tikka masala -resepti. Löysin todella paljon sieni tikka masala -reseptejä, ja sehän sopi, sillä minulla oli vielä viimeiset suppilovahverot pakastimessa! Reseptinä toimi lopulta TÄMÄ.


Ruoka oli muutoin onnistunutta, yhtä pientä kommellusta lukuun ottamatta.. Kello oli jo aika paljon kun lähdin tätä sienipataa väsäilemään, eikä keskittyminen ihan pelannut...joten poltin ison osan sienistäni pohjaan!:D Voivoi.. Onneksi sain kuitenkin muutaman yksilön pelastettua, jotta annoksesta huomasi sen ainakin yrittävän olla sieniruokaa ;) Tuo annoksen päällimmäinen valkoinen kastike on muuten ihan tavallista maustamatonta jogurttia, jonka päälle ripottelin oreganoa, joka on sieltä Mumbaista hankittua sekin. Olisin ehkä mieluummin laittanut oreganon sijasta kuivattua minttua, mutta oli tuokin oikein hyvää. Ja jogurttia siksi, koska se rauhoittaa mausteiden polttelua suussa, ja tuo muutenkin raikkautta annokseen. Tiesittekö muuten, että jogurtti ja leipä ovat poltteluun parasta, ja että vesi oikeasti vain pahentaa asiaa?


Ensimmäinen intialaisen kokkailukokeiluni oli jo muutama viikko sitten, jolloin en tarkalleen edes tiennyt mitä halusin tehdä. Löysin tämän "Vegetable Masala" -reseptin ja sen enempää miettimättä lähdin kauppaan ja tuumasta toimeen.


Kasvisannoksessa käytettiin perunoita ja porkkanoita, jonka lisäksi ostin pakastekasvismiksin, jossa oli mm. papuja ja herneitä. Annos oli perunoiden ansiosta sopivan ruokaisa, mutta suoraan sanottuna en ollut muutoin kovinkaan tyytyväinen tähän annokseen. Minulla tuli siitä mieleen ennemminkin joku mökillä syötävä kesäkasviskastike kuin mikään intialainen ruoka. Onneksi Mumbain ruokamarketin maustekojulta ostettu garam masala -mauste toi kuitenkin mukaanaan niitä kaipaamiani intialaisia makuja. Ja olihan tämä intialaisen kokkailun aloittelijaksi ihan hyvä! Tästä kehtiys on vaan eteen päin. :) Tuo sieniannoksenikin oli jo paljon parempi, varsinkin, jos niitä sieniä olisi ollut siinä enemmän! ;)


Intialaisen ruoan syöminen ja kokkailu on mielestäni todella kivaa, ja aion harrastaa molempia vielä lisää! ;) Seuraavana olisi kiva kokeilla tehdä sitä kana tikka masalaa. Yksi ystäväni on sitä jo kerran kokkailut minulle näistä samaisista mausteista, ja se oli todella hyvää! Intian matkallamme lemppariannoksekseni nousi paneer palak, joka oli kastiketta, jossa oli raejuuston tapaisia juustokimpaleita. Se oli niin hyvää, etten varmaan enää muuta tekisikään, jos tämän annoksen osaisin valmistaa. ;) 



Vaikkei olisikaan ihan heti mahdollisuutta käydä mausteshoppailemassa Mumbain marketeissa, intialaista kokkailu voi siltikin kokeilla! Nämä tikka masala ja garam masala -mausteet ovat oikeasti maustesekoituksia, joiden reseptejä voi hyvin etsiskellä netistä. Tarvittavat komponentit pitäisivät löytyä ihan perus smarketeista: niihin tulee mm. chilijauhetta, kuminaa, kurkumaa, inkivääriä, kanelia, jne! Ja olempa nähnyt Suomen kaupoissa ihan valmiitakin intialaisia maustemiksejä, ainakin Santa Marialta löytyy valmista garam masala maustetta. Eli jos mausteinen ruoka on juttusi, kannatan ehdottomasti intialaisen kokkailun kokeilemista!

Nyt soi: Rihanna - Talk That Talk

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvälle! Harvemmin tulee tehtyä kasvisruokaa itse, vaikka niistäkin saa tosi hyviä. Jotenkin vaan itseluottamus ei ihan riitä, jos ei ole lihaa "pelastamassa" annosta. :D

    p.s. blogissani on sulle tunnustus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana, tunnustus pitisti päivääni todella paljon!:) Mä kannustan sua ehdottomasti kokeilemaan kasvisruokien kokkailua! Helppoa, hyvää ja ekologista:) Mulla on paljon kevyempi olo, kun nykyisellään syön lihaa ehkä 2-4 aterialla viikossa!:) En siis ole vege enkä siihen pystyisikään, oon tämmönen lihaa välttelevä ennemminkin:)

      Poista