torstai 5. syyskuuta 2013

Neh


Ennen varsinaista paluumuuttoani piti minun tehdä elokuussa viikonloppureissu Tallinnaan tutorkoulutusta varten. Menossa oli mukana kukas muukaan kuin ihana Emma, jonka kanssa olemme kuin partners in crime.;) Koska kyse oli meistä, niin hyvällä ruoalla oli suuri merkitys koulutusviikonloppumme onnistuneisuuden kannalta. Koko viime vuoden olimme suunitelleet menevämme Nehiin, sillä olimme molemmaat kuulleet ravintolasta hyvää, ja se vielä kaiken lisäksi sijaitsi kotiemme välissä. Ajatus oli kuitenkin koko vuoden ajan jäänyt vain puheen tasolle, joten päätimme vihdoinkin korjata tilanteen.


Neh on Viron kuuluisimpien kylpylän, Pädasteen kartanon, omistajaperheen kaupunkiravintola. Nehissä käytettävät raaka-aineet kiikutetaan siis perheen tiloilta, Muhun saarelta asti Tallinnaan. Ruokalistat siis vaihtelevat vuodenaikoijen ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Meidän vierailukerrallamme ei ollut montaakaan kasvisruokavaihtoehtoa tarjolla. En ole kasvissyöjä, mutta syön tietoisesti mahdollisimman vähän lihaa. Olenkin jo jakanut ajatuksiani lihan syömättömyydestä tässä postauksessa. Listan ainoita kasvisvaihtoehtoja oli kaalista valmistettua spagettia, joka alkoi kiinnostaa minua. Mielenkiintoani ei valitettavasti palkittu parhaalla mahdollisella tavalla, annos oli hieman tylsähkö kasa kaalia. Olisi varmaankin pitänyt periaatteitteni tämän kerran olla, repäistä, ja ottaa joku pihvi, niin ei olisi tarvinnut vilkuillla kateellisena naapuripöytien sisäfileitä.


Alkupalaleivät olivat taasen poikkeuksellisen hyviä, ja leipätarjoilun kruunasi oliviiöljyn kanssa sekoitettu vadelmabalsamico. Ruokanerokkuutta suorastaan.

Vaikkei tuo pääruoka kaikkien aikojen paras syömäni annos ollutkaan, ei ravintolakokemus siltikään ollut aivan kauttaaltaan huono. Palvelu oli todella ystävällistä, ja syömistilat todella viihtyisät. Tekisi melkein mieli mennä Nehiin uudestaan, katsomaan josko kehno annostuurini olisi kääntynyt parempaan. En nimittäin tahdo uskoa, että kaikki Nehin annoksien olisivat tylsiä kaalikasoja.


Onko joku muu joskus käynyt Nehissä? Jos kyllä, niin miltä maistuivat teidän ruokanne? Ja teille, jotka ette ravintolaa ole vielä testanneet, kipittäkääpä osoitteeseen Lootsi 4, ja todistakaa, että kyllä Nehistä herkullistakin ruokaa saa.

Nyt soi: Redrama - Street Music

4 kommenttia:

 1. No voi hitsi, ettet tykännyt. Mä oon käynyt Nehissä kaksi kertaa, molemmilla kokin pöydässä (chef's table) :D Ne kerrat on olleet kyllä tosi hyviä ja kaikki ruoka maukasta. Tajusin, että olen itsekin törmännyt tohon ilmiöön: monella kriteerillä hyvä ravintola tarjoaa mautonta kasvisruokaa. Chedi on yksi mieleenpainunut esimerkki. Kaikki muut kehuivat kilpaa annoksiaan ja mun oma (sieniä ja pähkinää - hyvät raaka-aineet vieläpä) ei vain maistunut miltään. Harmitti ja ihmetyttikin.

  Mä tulkitsen tän ilmiön jotenkin silleen, että täällä eletään vielä vähän "kasvisherätystä", eli kasvisannoksia halutaan laittaa listalle ja niitä kyselläänkin. Ei kuitenkaan aina ehkä ihan ymmärretä mitä hyvän kasvisruuan tekeminen vaatii tai sitä, että on meillä kasvissyöjilläkin ihan normaalit makunystyrät, eivätkä kaikki ole mitään tylsiä hiljasia viherhippejä (onko joku todellisuudessa edes?) ;) Voi olla, että kokit eivät ole kauhean kokeneita kasvisruuan kanssa, sillä kasvisruuan kulttuuri ei musta ole yhtä syvällä täällä kuin esim. Helsingissä, missä kasvisruoka on aivan normaalia (kuulostaa oudolta edes sanoa, ettei se ehkä olisi :D).

  Yhteenvetona: ikävä kyllä, mä oon oppinut vähän välttämään tiettyjä kasvisannoksia. Jos annos kuulostaa raaka-aineiden puolesta siltä, että se ei maistu miltään, niin se luultavasti meneekin. Ja siis kaikki raaka-aineet lähtökohtasesti maistuu mulle, mutta todellisuudessa osa vaatii vaan enemmän käsittelyä ja maustamista tehdäkseen oikeasti ravintola-annoksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole ennen asiaa tuolta kantilta ajatellut, mutta sun tulkinta kuulostaa kyllä ihan järkeen käyvältä! Ja siis mä arvasin, että tilasin vaan väärän annoksen! Mulla kävi varmasti samoin kun sulla Chedissä. Chedissä tilasin itse kampasimpukkaa, ja sen jälkeen ravintola lukeutuu kyllä ehdottomasti Tallinnan lempparirafloihini :) Pitääpä varmaan antaa Nehillekin uusi yritys, ja vaikka mennä tuohon kokin pöytään. Luinkin siitä heidän nettisivuiltaan, näytti taivaalliselta.. Oletkos muuten ite kirjoitellut Neh -kokemuksistas blogiis, olis tosi kiva lukea? :)

   Poista
  2. Olen kirjoittanut, tosin aika lyhyesti: http://tallinnapaivakirja.blogspot.com/2012/04/neh.html ja http://tallinnapaivakirja.blogspot.com/2013/01/neh-osa-2.html. Hitsi kun tuntuu (välillä) tyhmältä lukea omia vanhoja tekstejään :D

   Poista
  3. Jee mahtavaa, meen heti lueskelee kun tulee sopiva väli :) Haha tuttu tunne! Välillä on ollu ihan pakko korjata joitakin juttuja vanhoista postauksista.

   Poista